FR

Getrouwheid en de berekening van de rente

De rente die je op je spaarrekening krijgt bestaat uit twee delen: een basisrente en een getrouwheidspremie. Samen vormen ze de totale rente:

  • Basisrente: die krijg je altijd. Normaal gezien berekent de bank elke dag je spaarsaldo en je krijgt elke dag de basisrente. De rente die je vandaag krijgt heeft niets te maken met de rente van gisteren.
  • Getrouwheidspremie: een extra rentevergoeding die je krijgt wanneer je spaargeld twaalf maanden onafgebroken op je rekening heeft gestaan.

Berekening getrouwheidspremie

Je krijgt de premie over het spaargeld dat twaalf maanden ‘stilstond’ op je rekening. De berekening van de premie is erg ingewikkeld en een rekening met een hoge premie openen heeft alleen zin wanneer je weet dat je je geld een tijd kunt missen. Haal je regelmatig spaargeld af, dan is dit niet de beste rekening.

Uitkering getrouwheidspremie

Twaalf maanden na storting keert de bank de getrouwheidspremie uit. Je krijgt de premie op de eerste dag van elk nieuw kwartaal; je hoeft er dus geen jaar op te wachten en je kunt zonder problemen eender waar in het jaar een spaarrekening openen.

Roerende Voorheffing

Spaar je meer dan het vooraf bepaalde plafond, dan krijg je minder dan de geadverteerde rente omdat er roerende voorheffing van het deel boven het plafond gaat. Blijf je onder het plafond dan betaal je geen belastingen. Heb je meerdere rekeningen, dan ben je verplicht zelf de roerende voorheffing in te vullen tijdens je belastingaangifte.