Hoe open ik een internetspaarrekening?

Online kun je relatief snel en makkelijk een spaarrekening openen. Een internetspaarrekening openen en beheren is doorgaans veel makkelijker dan bij een traditionele spaarrekening. Toch wordt de internetspaarrekening maar traag populair, terwijl je in een paar minuten en muisklikken een rekening hebt. Bovendien krijg je dikwijls meer rente dan op een traditionele spaarrekening.

Tegenrekening

Om een spaarrekening te openen moet je een Belgische zichtrekening hebben, dat is de rekening die als tegenrekening dient. Je kunt alleen geld van en naar deze rekening overschrijven. Dat maakt het extra veilig: niemand kan je spaarrekening plunderen door geld over te schrijven naar een andere rekening.

Denk bij de opening wel goed na over die tegenrekening: je kunt ze niet meer aanpassen eens je je spaarrekening hebt.

Identificatie

Je kunt jezelf op verschillende manieren identificeren wanneer je een spaarrekening opent: je kunt bijvoorbeeld een kopie van je identiteitskaart per post opsturen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je kaart in te scannen en de digitale kopie online te versturen.

Activatie

Na de opening en de activatie moet je je nieuwe spaarrekening activeren. Dat gaat meestal door een (klein) bedrag over te maken van je tegenrekening naar je spaarrekening. Zo weet je gelijk of alles werkt zoals het moet. Daarna kun je beginnen sparen.

Beheer online spaarrekening

Heb je al ervaring met online bankieren, dan is een internetspaarrekening geen enkel probleem. Gewoon kun je maar één verrichting uitvoeren: geld afhalen en overschrijven naar dezelfde tegenrekening.

Online kun je dikwijls verschillende documenten downloaden zoals een transactie- en een jaaroverzicht. Soms is het ook mogelijk om een termijnrekening te openen om met een paar muisklikken aandelen te kopen.

Veiligheid online spaarrekening

Een internetspaarrekening is veilig: je kunt alleen geld overschrijven naar je eigen tegenrekening. Je kunt dus niet naar willekeurige zichtrekeningen overschrijven. Uiteraard blijft het belangrijk een goed wachtwoord te kiezen en om dat wachtwoord regelmatig te veranderen. Gebruik ook een virusscanner en hou je software recent voor voldoende veiligheid.