FR

Hoe veilig is mijn spaargeld?

In principe is je spaargeld veilig tot 100.000 euro. Dat geldt voor bedragen die je spaart bij Belgische en bij buitenlandse banken die onder een garantiesysteem vallen.

Belgische waarborgfonds

Dit fonds keert tot 100.000 euro per rekeninghouder uit wanneer een bank of verzekeringsmaatschappij failliet gaat. Je krijgt dan in ongeveer zes weken je geld terug. Dat betekent wel dat je mogelijk een paar maanden niet aan je geld kunt.

De financiële instelling moet wel ingeschreven zijn in het register van de Belgische Nationale Bank. Alle spaarrekeningen op deze website zijn ingeschreven; toch is het slim dat na te kijken als je twijfels hebt.

Europees garantiefonds

Binnen Europa heeft elk land een fonds dat spaarders tot 100.000 euro garandeert. Het maakt daarom weinig of niets uit of je bij een Belgische, een Nederlandse of een andere bank spaart.

Toch is er een belangrijk verschil: gaat de bank failliet, dan moet het geld uit het buitenland komen. Dat duurt ongetwijfeld lang en je komt in een onzekere periode terecht. De kans dat je je geld niet krijgt is zo goed als onbestaand, het duurt alleen wat langer dan bij een binnenlandse bank.

Is de creditrating van een bank belangrijk?

Veel mensen hebben moeite met de creditrating. Doorgaans is die ook van weinig of geen belang. De ene bank is veiliger dan de andere. Toch geldt het waarborgfonds voor iedere spaarrekening hetzelfde: boven de 100.000 euro is je geld bij geen enkele bank veilig. Bij de ene wel veiliger dan bij de andere.

Heb je meer dan 100.000 euro, dan is spreiding nog het beste om risico’s te verkleinen. Anders is het slim te kijken naar een bank met een goede creditrating. Grote banken bieden trouwens een extra zekerheid: overheden houden ‘systeembanken’ doorgaans koste wat kost boven water vanwege besmettingsgevaar.

Is de creditrating nou belangrijk of niet? Gebruik je verstand en spreid je geld, dat is belangrijker.

Business savings account

Het Belgische beschermingsfonds geldt niet voor degenen die hun balans volledig moeten neerleggen. Dat speelt wel pas een rol wanneer je meer dan 50 man in dienst hebt of wanneer je een omzet of winst hebt die in de miljoenen loopt. Kleinere bedrijven worden echter wel tot 100.000 euro beschermd door het fonds.

Berekening hoogte waarborg

De waarborg wordt berekend per persoon per bank. Heb je een gezamenlijke rekening, dan geldt voor beide personen dezelfde garantie. Soms doen banken zaken onder dezelfde bankvergunning van hetzelfde bedrijf; in dat geval geldt de waarborg maar een keer.

Overigens hebben banken onder hetzelfde moederbedrijf dikwijls verschillende bankvergunningen. Het heeft dus zeker zin om dat te controleren. De waarborg geldt alleen voor de hoogte van je spaargeld: of je ook een lening hebt maakt voor de berekening niets uit.