FR

Waarom wel of niet sparen?

Een spaarrekening is ideaal als:

  • extra appel tegen de dorst. Het is zeker slim om minstens 10.000 euro spaargeld te hebben. Daar vang je middelgrote of onverwachte uitgaven mee op, zoals een auto, een badkamer of en vakantie. Als je voor die uitgaven moet lenen ben je door de hoge rente veel meer kwijt. Daarnaast kom je snel in de problemen bij nog een financiële tegenvaller.
  • je een grote uitgave verwacht of wanneer je een doel hebt zoals een vakantie, een boot of een verbouwing.

Wanneer is sparen niet slim?

  • Wanneer je lening hebt. De rente op leningen is (zo goed als) altijd hoger dan op je spaargeld. Bovendien betaal je boven een bepaald plafond roerende voorheffing of belasting op je spaargeld.
  • Als het saldo op je zichtrekening te laag is. Een gezonde buffer is belangrijk om dagelijkse uitgaven op te vangen. Daarnaast is de debetrente op zichtrekeningen altijd hoger dan de spaarrente.
  • Als je op langere termijn wil sparen om je vermogen te laten groeien. Doorgaans is het slimmer om dan (ook) te beleggen, dat brengt meer op. Alleen sparen levert op lange termijn mogelijk minder op, waardoor je eindkapitaal lager eindigt.
  • Wanneer je een grote lening hebt op je huis. Je leningen aflossen levert je doorgaans een betere positie op om voor een lagere rente in aanmerking te komen. De rente waartegen je leent is overigens hoger dan die waartegen je spaart. En natuurlijk moet je het geld wel kunnen missen: het kan lastig zijn het afgeloste bedrag later opnieuw te lenen.