FR

Welk type spaarrekening past bij mij?

Wil je beginnen sparen, dan heb je keuze uit een groot aantal rekeningen. Elke rekening heeft zijn voor- en nadelen en afhankelijk van je situatie past de ene rekening beter bij je dan de andere.

  • Sparen met hoge basisrente, de transparantste spaarrekening. Je profiteert van elke dag dat je geld op je rekening staat. Tussendoor geld afhalen heeft weinig of geen invloed op je totale rente. Dit soort rekening is vooral geschikt als je meer dan een paar keer per jaar geld van je spaarrekening wil halen. De getrouwheidspremie bij deze rekeningen is doorgaans laag.
  • Sparen met hoge getrouwheid. Bij dit soort rekening krijg je een lagere basisrente en een (erg) hoge getrouwheidspremie. De totale rente is doorgaans bij de hoogste in de markt. Je krijgt de hoogste premie als je je geld twaalf maanden gerust laat; je profiteert het meest van de getrouwheidspremie als het minimumsaldo zo goed als gelijk is aan het maximumsaldo. Deze rekening is perfect voor wie zijn geld langere tijd niet nodig heeft. Heb je je geld toch nodig, dan kun je er wel altijd aan.
  • Termijnrekeningen hebben als grootste voordeel dat de spaarrente vast is én ze is redelijk hoog. Je kiest bijvoorbeeld voor een vaste termijn van twee jaar. Dat betekent dat je twee jaar lang dezelfde rente krijgt. Elke andere rekening heeft een rente die elke dag verandert of kan veranderen. Je mag alleen niet aan je geld komen. Doe je dat wel, dan betaal je doorgaans een flinke boete. Een termijnrekening is daarom alleen interessant wanneer je je geld vrijwel zeker kunt missen.
  • Jongerenspaarrekeningen zijn er voor je (klein)kind. De rekening komt op naam van het kind; jij moet wel handtekenen. Het saldo van de spaarrekening komt bij dat van jou voor de belastingen.
  • Business Savings accounts zijn ideaal voor verenigingen of bedrijven. Ze zijn speciaal bedoeld voor ondernemingen of andere organisaties. Je kunt ze koppelen aan je bestaande bedrijfsrekening en doorgaans vind je online wel een rekening met een hogere rente dan die van je huidige bank. Je hoeft meestal niet eens van bank te wisselen om deze rekening te kunnen openen.