4 tips om beter te sparen (adv)

Jeroen Geuens

30/11/2021

Uit het jaarverslag van de Belgische Nationale Bank bleek dat we in 2020 23 miljard meer bij elkaar spaarden dan in andere jaren. Dat komt grotendeels door de coronacrisis: er werd vorig jaar minder uitgegeven.

De Belg is goed in sparen en het is belangrijk om altijd wat spaargeld opzij te hebben voor een onverwacht grote uitgave of om je droomhuis of een wereldreis te financieren.

Hieronder lees je vier tips om meer of beter te sparen. Zo kun je je uitgaven optimaal beheren en je komt geen onaangename verrassingen tegen.

1. Zet direct een deel van je loon opzij

Wanneer je je loon krijgt kun je direct een deel aan jezelf betalen. Je kunt bijvoorbeeld een automatische opdracht instellen die elke maand een bepaald bedrag overschrijft naar je spaarrekening.

2. Plan je uitgaven

Het kan handig zijn een overzicht te maken van wat je inkomsten en uitgaven zijn. Dan zie je direct hoeveel geld je over of te kort hebt en welke uitgaven je kunt verminderen of vermijden.

Maak een maandelijks of jaarlijks budgetplan en beslis hoeveel je maximaal aan wat zult uitgeven. Beslis ook wat je doel op korte en op lange termijn is.

Hoeveel wil je op korte termijn bijvoorbeeld uitgeven aan je jaarlijkse vakantie(s)? Zorg dat je niet over die limiet gaat en denk aan dat doel wanneer je ervoor spaart.

Op lange termijn heb je het bijvoorbeeld over pensioen of over een huis kopen. Hiervoor begin je best zo vroeg mogelijk door bijvoorbeeld elke maand een klein bedrag opzij te zetten op een aparte spaarrekening.

3. Blik terug op je budgetplan

Op het einde van het jaar kijken we gewoonlijk terug en we nemen ons voor om het beter te doen in het nieuwe jaar.

Dat kun je ook met je geldzaken doen: overlopen of je gedisciplineerd was, of je je budgetplan hebt gerespecteerd en of het realistisch was.

Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je financiële situatie is veranderd of dat je je budget te nipt hebt ingeschat.

4. Vergelijken loont

Kijk ook waarop je kunt besparen. Ga door je maandelijkse kosten zoals die van je energieleverancier en door sport-, media- of telecomabonnementen. Die kosten kunnen hoog oplopen.

Kijk daarom zeker naar concurrenten. Die bieden misschien dezelfde producten of diensten aan tegen een lagere prijs. Hou ook in het oog of een andere aanbieder een promotie heeft die je voordeel oplevert. Of misschien is dat tijdschriftenabonnement overbodig geworden.

Daarnaast is het de moeite spaarrentes te vergelijken. Bij MeDirect bijvoorbeeld kun je kiezen uit een ruim aanbod spaarformules zodat je kunt sparen op de manier die het best bij je persoonlijke situatie past. Bovendien kun je tot zes keer meer rente krijgen.

Kom snel meer te weten over sparen bij MeDirect.

Spaargeld beleggen

Het bedrag dat je bij elkaar spaarde is een reserve die je niet hoeft aan te spreken. Die reserve kan meer waard worden als je ermee naar de beurs gaat. Op die manier help je je geld vooruit.

Met de nodige risico's in acht genomen kan beleggen een alternatief zijn voor sparen op lange termijn. Kom meer te weten over beleggen en ontdek hoe je dat bij MeDirect kunt doen.