Wat is samengestelde intrest?

Jeroen Geuens

20/09/2022

Als je je spaargeld lang op je rekening laat staan profiteer je van samengestelde intrest. In dit artikel bekijken we wat dat is.

In theorie kun je geld verdienen met samengestelde intrest. Dat ken je misschien als intrest op intrest. Nadeel als je op die manier rijk wil worden is dat het een langetermijnproject is. De grote effecten zie je misschien pas na jaren. Zeker met hoeveel rente je nu krijgt.

Wat is samengestelde intrest?

Wanneer je je geld op je spaarrekening laat staan krijg je om de zoveel tijd basisrente en getrouwheidspremie. Die bedragen kun je zien als een beloning van je bank omdat je zo'n trouwe spaarder bent.

Omdat je die rente en premie gewoon op je rekening krijgt tellen ze het volgende jaar mee bij de berekening van de nieuwe rente. Je krijgt dus rente op de rente van vorig jaar. Dat noemen we samengestelde rente of intrest op intrest.

Rekenvoorbeeld

Als je 1.000 euro op je spaarrekening hebt en de getrouwheidspremie is 0,10% dan krijg je elk jaar dat percentage van het saldo cadeau.

Het eerste jaar krijg je rente op 1.000 euro: 1 euro. Die euro krijg je bij op je rekening.

Het volgende jaar krijg je rente op 1.001 euro: 1,001 euro.

Het derde jaar krijg je rente op 1.002,001 euro: 1,002 euro.

Enzovoort.

Je krijgt dus ieder jaar meer rente omdat er meer op je rekening staat. En hoe hoger het saldo en de rente hoe meer je krijgt. Je moet alleen geduld hebben als je op deze manier geld wil verzamelen. Of veel inleggen. Of een rekening met een hoge getrouwheidspremie kiezen.

Rekeningen met een hoge getrouwheidspremie

Op de meeste spaarrekeningen krijg je de wettelijk minimale basisrente en getrouwheidspremie (0,01% en 0,10% [september 2022]). Toch zijn er verschillende spaarrekeningen die een vrij hoge getrouwheidspremie aanbieden. Door je geld op deze spaarrekening te zetten verzamel je dus veel sneller rente op rente:

(Door Jeroen Geuens, 20 september 2022.)

Lees ook