Van al je impulsaankopen kun je ook een huis betalen

Jeroen Geuens

07/09/2021

Als je goed met geld wil om kunnen moet je ook impulsaankopen kunnen weerstaan. Hoe doe je dat?

Negen van de tien millennials zeggen dat ze wel eens een impulsaankoop doen. Moet kunnen. Het komt niet op je strafblad. Cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau DAC tonen wel aan dat het een fortuin kan kosten als je er een gewoonte van maakt.

Amerikanen doen zo’n 156 impulsaankopen per jaar voor in totaal 5.400 dollar — een goeie 4.400 euro. Uit het onderzoek bleek dat je daar over je hele leven een huis van bijna 300.000 euro van kunt kopen.

Wat is een impulsaankoop?

Een impulsaankoop is een ongeplande aankoop. Je hebt er niet van tevoren over nagedacht. Je beslist en je koopt.

Meestal zijn het spullen die direct bevredigen. Kleding of schoenen bijvoorbeeld. Of accessoires of elektronica. Uitbreidingen op of voor bestaande toestellen of apps komen ook voor. De meeste impulsaankopen gaan naar eten en drinken.

Consumenten kunnen irrationeel beslissen. Je geeft toe aan een prikkel die je emoties aanspreekt. Dat kan door reclame of door een actie of opmerking van een vriend(in). Het kan ook door aanbiedingen. Bekende merken weten hoe ze daar op moeten inspelen.

Hoe weersta je de verleiding?

Van een ongeplande aankoop kun je veel lol hebben. Je krijgt er ook dikwijls spijt van. Zeker als je het geld ergens anders voor nodig had. Of je krijgt het gevoel dat je te weinig spaart.

Er bestaan gelukkig trucs tegen impulsaankopen. Hier zijn er vijf.

1. Schrijf je uit van nieuws- en reclamemails

Als je de eerste keer koopt in een winkel vraagt die je of je mails met nieuws en aanbiedingen wil krijgen. En natuurlijk wil je dat. Zo maak je zelf een stroom commerciële berichten die maar blijven komen. Het is beter om zelf te zoeken naar iets dat je graag wil hebben. Liefst op het moment dat je het nodig hebt.

2. Leer jezelf elke aankoop 24 uur uit te stellen

Onderzoek toont aan dat wandelen of de hond uitlaten al genoeg kan zijn om van een impuls af te komen. Na een halfuur buitenlucht denk je anders over of je het product nodig hebt of leuk vindt.

En als je langer nadenkt kom je erachter dat je een goede beslissing neemt. Spreek met jezelf af hoelang je over iedere aankoop nadenkt. 24 uur is makkelijk te onthouden. Bezoek de webwinkel een dag later nog eens. Het is wel belangrijk dat je tijdens je denkpauze iets anders doet.

Koopverleiding kan je een hele tijd gijzelen. Ga eerst de tunnel uit waar je in bent gereden.

3. Ontwijk reclame: lees een boek of kijk Netflix

Een roman heeft geen reclame en je hebt er evenveel of zelfs meer aan als wanneer je iets koopt. Dat geldt ook voor betaalde streamingdiensten als Netflix. Het maandelijkse abonnement betekent in dit geval dat je reclame krijgt op je tv of telefoon.

4. Maak een lijst van wat je wilt kopen

Maak op voorhand een lijst als je op kooptocht gaat naar de stad. Schrijf er ook bij wat je per product en in totaal maximaal wil uitgeven. Hetzelfde kun je doen voor je maanduitgaven. Denk na over wat je deze maand nodig hebt en schrijf dat op. Als je dat elke maand doet zie je welke producten belangrijk voor je zijn. Dat inzicht kan je helpen beslissen als je iets leuks ziet.

5. Maak een budget voor impulsaankopen

Je mag af en toe wel een impulsaankoop doen. Van sommige ingevingen kun je jaren plezier hebben. Het is daarom slim om een budget te voorzien voor die aankopen. Een vast bedrag dat je elke maand kunt of wilt uitgeven aan ongeplande aankopen. Net zoals je dat doet voor bijvoorbeeld kleren en je spaarrekening.

Zo behoud je de vrijheid om iets spontaans te doen.

(Door Jeroen Geuens, 7 september 2021.)