8 goede redenen om een spaarrekening te hebben

Jeroen Geuens

23/02/2021

De rente op spaargeld daalt, dat maakt sparen onaantrekkelijker. Toch blijft het slim een goed gevulde spaarrekening te hebben. We geven je acht goede redenen waarom.

1. Je voorkomt dat je het uitgeeft

Door verschillende rekeningen voor verschillende doelen aan te houden heb je meer overzicht over je geld. Als je alleen een gewone bankrekening hebt gaat alles op die ene hoop en je bent sneller geneigd het beschikbare saldo uit te geven.

Je kunt geld dat je pas later nodig hebt ook op een spaarrekening zetten. Een deel van je loon, bijvoorbeeld, of een vast bedrag per maand. Als dat een automatisme wordt en je kunt van het saldo blijven maak je het jezelf een stuk makkelijker.

2. Je hebt een buffer nodig

Iedereen komt onverwachte uitgaven tegen: de tv blijft zwart, de auto mist ineens een wiel of je fiets staat niet meer aan het station.

Het is handig om in die gevallen wat geld achter de hand te hebben. Hoe groter je gezien of hoe duurder je levensstijl, hoe groter die buffer moet zijn. Mensen met een eigen huis en auto hebben meer nodig dan een wandelende huurder.

Heb je te weinig buffer? Dan is het slim om elke maand bijvoorbeeld 10% van je loon op een spaarrekening te zetten, tot je je buffer bij mekaar hebt. Een veilig idee.

3. Toeslagen en belasting opzijzetten

Soms krijg je geld op je rekening dat niet van jou is. Je krijgt bijvoorbeeld toeslag en je inkomen is intussen gestegen. Je loopt dan het risico dat je een deel van die toeslag moet terugbetalen.

Als je dat geld op een spaarrekening zet kom je niet in de verleiding om het uit te geven. Ook als je bruto-inkomsten krijgt kun je dat beter opzijzetten: daar gaat nog inkomstenbelasting of btw af. Ondernemers kunnen hiervoor een zakelijke spaarrekening gebruiken.

4. Sparen voor vakantie en andere grote uitgaven

Een reis, een raskonijn, een eigen auto of huis: een spaarplan vergroot de kan dat je droom uitkomt. Automatisch geld opzijzetten op een spaarrekening is een goede manier om moeiteloos een bedrag bij elkaar te krijgen.

5. Meevallers opzijzetten

Als je terugkrijgt van de belastingen, je krijgt een bonus van je werk of je wint in een loterij, dan is die meevaller een leuke extra. Je kunt er een keer uitgebreid van gaan eten, bijvoorbeeld, of je legt die meevaller bij het spaargeld voor een toekomstdroom (zie 4).

6. Geld achter de hand voor later

Heb je genoeg buffer en geen speciale toekomstwensen? Dan is er nog niks mis met sparen. Het voordeel van een spaarrekening is dat je er zeker van kunt zijn dat het geld beschikbaar is op het moment dat je het nodig hebt.

Tot 100.000 euro per persoon en per bank is het bedrag beschermd bij een faillissement. Als je meer hebt is het dus slim om het te verdelen over verschillende banken. Als je je geld lang kunt missen kun je ook denken aan een termijnrekening.

7. Sparen voor een kind

Sparen voor later kun je ook voor anderen doen. Als je een spaarrekening opent kun je die nu al op naam van je kind(eren) zetten en sparen voor hun toekomst. Dat heeft nog een paar extra voordelen.

Sommige kinderspaarrekeningen geven een hogere rente en soms krijgen trouwe spaarders een bonus. Bonus geef je door te sparen een goede gewoonte door aan je kind.

8. Toch wat rente verzamelen

Je kunt ook een spaarrekening kiezen met een relatief hoge rente. Spaarrekeningen bij grote of bekende banken geven al even geen of nauwelijks rente meer.

In ons overzicht van spaarrekeningen zitten er toch een paar tussen van kleinere banken die iets royaler zijn. Te weinig om de inflatie bij te houden, maar iets is beter dan niets.

Bovendien is bij alle spaarrekeningen in ons overzicht je geld beschermd tot 100.000 euro per persoon en per bank.

(Door Jeroen Geuens, 23 februari 2021.)

Lees ook