Spaartip: ga wandelen

Jeroen Geuens

06/04/2021

Aan wandelen beleef je evenveel plezier als aan geld uitgeven. Dat zegt een Britse gedragspsycholoog. Om koopspijt te voorkomen kun je het bos in of je wandelt een blokje om.

Mario Weick is als psycholoog verbonden aan de universiteit van Durham. Hij berekende dat online winkelen je vreugdegevoel tijdelijk verhoogt met 29 procent. Buiten wandelen levert volgens hem exact dezelfde emotionele winst op.

Gelukkiger door sparen

Weick onderzocht het spaargedrag van de Britten tijdens de lockdown en dan vooral de psychologie achter geld uitgeven. Dat deed hij opdracht van digitale spaarbank Atom Bank.

75% van de ondervraagden zou liever duizend pond sparen dan het uit te geven. 69% van de ondervraagden die regelmatig geld uitgaven had al koopspijt gehad.

Nooit winkelen als je moe bent

De eerste tip van Weick en Atom Bank. Blijf weg van je favoriete webwinkels — en van het internet in het algemeen — als je moe of onder invloed bent. Ook op het einde van een stressvolle week of als je overprikkeld bent overweeg je je aankopen te weinig.

Winkel daarom alleen als je genoeg rust hebt gehad en als je volledig alert of bij bewustzijn bent. “En maak er een gewoonte van een paar uur te wachten voor je betaalt”, zegt Weick.

Minder verleiding

Het is nog beter om de verleiding buiten te houden. “Een manier om niet onder de druk te bezwijken is de situatie te vermijden”, zegt de psycholoog. Als je op het punt staat een grote aankoop te doen is een wandeling van vijf minuten een goed idee. Tien minuten sporten heeft hetzelfde effect.

Als je geen koopdrang meer voelt wanneer je terugkomt is dat het bewijs dat het je niet om de aankoop gaat.

Pas op met ‘alles of niets’

Als je je uitgaven probeert te minderen kun je het gevoel hebben dat je best helemaal niets koopt. Zeker na duurdere periodes zoals rond kerst. Toch is er bewijs dat nul euro uitgeven moeilijker is dan jezelf aan een budget houden.

Weick: “Een deel van je inkomen sparen en een deel uitgeven lijkt de gouden formule. Een balans tussen zelfbehoud en plezier is de beste strategie om je geluksgevoel te verhogen.”

Ook gelukkig door ervaringen

Van de meeste uitgaven ben je maar even gelukkig(er). En de producten ben je al even snel beu.

Geld uitgeven maakt je wel gelukkig als je er een ervaring mee koopt. Ook van aankopen waarmee je jezelf ontwikkelt of die je relatie verbeteren krijg je een beter gevoel.

Denk dus na over wat je wil bereiken met je aankoop. Als je even pauzeert en je vraagt je af of deze uitgave je langetermijngeluk oplevert kom je al een heel eind.

(Door Jeroen Geuens, 6 april 2021. Bron: The Money Pages.)

Lees ook