Hoeveel van je nettoloon moet je sparen?

Jeroen Geuens

06/07/2021

Hoeveel je moet sparen hangt af van je behoeften en wensen. Als je geen doel hebt of je wil gewoon zo veel mogelijk sparen is de 50/30/20-regel een handige spaarformule.

Vraag je eerst af of je een spaardoel hebt. Veel mensen hebben vergelijkbare idealen zoals een wereldreis of een auto. Meestal weet je wat dat kost en dan spaar je daar gericht voor.

Het kan ook dat je gewoon wat geld opzij wil voor later. Je kunt een serieus vermogen opbouwen met een gewone spaarrekening als je het goed aanpakt. Dat kan bijvoorbeeld met deze globale formule.

De 50/30/20-verdeling

Zo veel mogelijk sparen betekent niet dat je een kloosterleven moet leiden. Je spaart wat je kunt missen. We gaan hier uit van de 50/30/20-verdeling. Geef 50 procent van je nettoloon aan noodzakelijke uitgaven en 30 procent aan luxe. De andere 20 procent kun je sparen.

Noodzakelijke uitgaven zijn boodschappen of woonlasten zoals je lening of energierekening. Ook verzekeringen en belasting valt hieronder. Basiskleding ook.

Verwennerijen of luxe-uitgaven zijn bezoeken aan horeca of de sportclub of aan extra kleren of een vijfde paar schoenen. Zo kun je je boodschappen ook zien. Brood en tandpasta vallen in categorie één en chocolade en make-up in categorie twee. Hetzelfde met telecomuitgaven. Een internetverbinding en een telefoon heb je nodig. Netflix en de nieuwste iPhone niet.

Automatisch sparen

De 20% procent van je loon spaar je liefst automatisch zodat je dat kunt vergeten. Als je bijvoorbeeld 2.000 euro verdient maak je een doorlopende opdracht aan die elke maand 400 euro overschrijft naar je spaarrekening. Zo verdien je ieder jaar 4.800 euro en op vijf jaar zelfs 24.000. En daar krijg je nog rente op ook.

Is 50 procent vaste lasten haalbaar?

Voor wie ruimte heeft om te sparen doordat de partner ook een inkomen heeft is 50 procent zeker haalbaar. De 20 procent sparen is ruim genomen. De meeste mensen halen dat niet. Europeanen houden in een jaar gemiddeld tussen 10 en 12 procent over.

In die groep zitten ook wel alle mensen zonder spaardoel of degenen die niet kunnen sparen omdat ze te weinig verdienen. Voor een serieuze spaarder is 20 procent goed te doen.

Beloon jezelf

Als je er zeker van wil zijn dat je genoeg opbouwt voor later is 20 procent een goed richtpunt. Hoe langer je volhoudt hoe beter.

In plaats van iedere maand te sparen kun je ook overwegen om je vakantiegeld of dertiende maand af en toe bij te houden. Zo wordt een vakantie een beloning voor je spaardiscipline. Sparen is het leukst als je jezelf er ook voor beloont.

Die beloning kan ook in het sparen zelf zitten. Drie op de vier mensen worden gelukkiger van 1.000 sparen dan van 1.000 euro uitgeven.

Denk ook aan het rampenfonds

Hou er in je spaarplan dat je een apart deel van je spaargeld in een apart noodfonds zet. Je hebt af en toe snel geld nodig voor pannes en andere tegenvallers of voor je zorgverzekering.

Hou zo’n drie tot zes maanden loon in je rampenfonds. Liefst op een aparte rekening zodat die buffer gescheiden blijft van je spaardoelen en je dagelijkse uitgaven.

Dus: als je vermogen wil opbouwen door te sparen zet je best 20 procent van je nettoloon op een aparte spaarrekening.

(Door Jeroen Geuens, 6 juli 2021.)

Lees ook